Mod de preparare

Alege graul pregatit si vanturat de pleava, apoi spala-l in 7-9 ape. Daca folosesti arpacas, metoda este aceeasi: alege arpacasul bob cu bob, pune-l intr-un vas mare, spala-l cu apa rece, scurge-l si umple iar vasul cu apa cat sa acopere graul. Procedeaza asa pana cand apa in care-l speli, vanturand boabele cu mana, este limpede (7-9 ape).

Toarna peste arpacasul spalat 3 masuri de apa rece. Asaza o tabla pe flacara aragazului, pune vasul si lasa sa fiarba la foc foarte mic, aproape palpait 1 ora sau 2 ore, pana cand graul a absorbit o parte din lichid si a inflorit putin. Cu 25 de minute inainte sa fie gata, pune sarea si 1 cana cu zahar si amesteca. Lichidul trebuie absorbit in totalitate. Lasa sa fiarba incet 25 de minute. Stinge focul si acopera vasul 6-8 ore cu un prosop umed. Cand graul s-a racit, adauga nuca, esenta de rom si, daca amestecul este apos, pesmet de biscuiti.

Asaza graul pe o farfurie sau pe un platou, presara zahar pudra, decoreaza cu bomboane, fa semnul crucii cu pudra de cacao si miez de nuca intreg. Decorarea colivei tine de preferintele fiecarei gospodine.

Ingrediente

1/2 kg grau batut sau arpacas
300 g zahar
300 g nuci macinata
1-2 sticlute esenta de rom

Detalii reteta

Gata in 70 minute
Complexitate ridicata

Calorii pentru reteta Coliva

  • 231
    kcal/100ml
    Rom
  • 387
    kcal/100gr
    Zahar
  • 655
    kcal/100gr
    Nuci

Pareri despre reteta Coliva

Nume :
Email:
Comentariul tau:

Caracteristici Coliva

coliva pomana post